Baka egna tårtor

Generellt är de flesta duktiga på att springa till ett konditori eller en mataffär när de ska köpa tårta. Men det som många inte vet är att det är enkelt att baka egen tårta. Man tror ofta att det är krångligare än det faktiskt är! Många blir säkert lite skrämda av alla fina tårtor på konditorier. Men vad säger att man inte kan göra en lika fin själv? Eller, varför ska man göra en likadan? En unik, personlig tårta är mycket roligare än en färdigköpt! Dessutom smakar det mycket mer!

Här är ett enkelt och väldigt gott recept på rosa prinsesstårta med smak av fläder och citron. Receptet kommer härifrån.

Tårtbotten:

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

    Fyllning 1

  • rivet skal och saft av 1⁄2 st citroner
  • 50 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 3 st äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 msk konc fläderblomssaft
  • 5 dl Arla® vispgrädde

    Fyllning 2

  • 250 g hallon
  • 3 msk strösocker

    Garnering

  • 400 g rosa marsipan
  • 1 st marsipanros
  • florsocker
    Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar.

    Värm citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull tills smöret smält. Vispa ihop ägg och äggulor. Rör ner ägg, 0,5 dl grädde och majsstärkelse utrörd i fläderblomssaft i kastrullen. Värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt krämen kallna. Vispa resten av grädden till ett fast skum. Mosa hallon och socker. Blanda försiktigt med 1 dl vispad grädde.

    Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Bred resten av grädden över tårtan. Kavla ut marsipanen till en rund platta och lägg den över tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Garnera med en marsinpanros och pudra över florsocker.

a36281d2-5d59-42b3-bd3f-439d5c21c494

 

 

Comments are closed