Månadens kopp!

2016-02-20

Egentligen är det nog både januari och februaris kopp, men vi har verkligen aldrig sålt så mycket chailatte som vi gör nu. Därför har vi uppgraderat menyn med en chailatte med choklad. Kom in och prova den om du som så många andra är helt chaigalen! Jag kan personligen garantera att den är fantastiskt god!

chai

Göra din egen chailatte!

2015-09-25

Recepttips!

2015-07-30

Alla älskar ju den traditionella chokladkakan, men varför inte spice it up och göra den på vit choklad. Vi garanterar att du kommer bli lika frälst som vi blev!

Du behöver:vit

150 g Smör

250 g vit choklad, hackad

3 ägg

2½ dl strösocker

2 msk limesaft

2 dl vetemjöl

1 dl Vispgrädde

till dekoration:

50 g vit choklad

3 dl blåbär

1 dl pistaschnötter

till servering:

2 dl Vispgrädde

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175°.

Smöra och mjöla en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.

Smält smöret.

Häll smöret över den hackade chokladen och rör om tills det smält.

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt limesaft.

Vänd ner chokladblandningen, mjölet och grädden, rör ihop med luftiga tag.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Ta ut och låt svalna.

Flaga chokladen med en potatisskalare, hacka pistagenötterna.

Dekorera kakan med blåbär, choklad och pistaschnötter.

Vispa grädden lätt och servera kakan med vispgrädde.

Ny inredning på caféet

2015-04-29

Idag ska jag iväg och göra något riktigt roligt och spännande. Jag planerar att göra om inredningen på caféet. Jag skulle vilja fräscha upp stället, om ni förstår. Därför ska jag förbi Byggmax idag och kolla på inredning för badrummet. Vårt badrum i dagsläget är relativt mörks, och har slitits rätt bra. Därför skulle jag vilja göra det ljusare och fräschare. Jag börjar med badrummet som ett första projekt, sedan får det bli inredning till själva sittdelen.

Innan jag åker till Byggmax ska jag däremot förbereda kanelbullar och vaniljbullar. Det går alltid hem hos kunderna. Dessutom doftar det ju så ljuvligt gott i hela caféet. Precis som det ska dofta i ett café, om jag får säga det själv.

Ungefär såhär ljust och fräscht vill jag ha det i badrummet:

normcph_town-house_620x380

 

Fin stämning på fiket

2015-04-23

Jag brukar spela musik på caféet som ger rätt stämning. Jag vill ha en avslappnad och skön stämning, ingen stress eller oro. Bara lugn och ro. Här ska man kunna sitta och verkligen njuta. Just nu spelar jag den här en del (och Keith Urbans andra låtar). Vad tycker ni?

 

Mycket rörelse på fiket

2015-04-12

Det är något alldeles speciellt med våren. Det blir mycket mer liv och rörelse på caféet. Jag upplever att kunderna är gladare och piggare. Under höst, vinter och tidig vår är det frusna kunder som kommer in genom dörren, med vinterjackan knäppt ända upp till hakan. Numer börjar vinterjackorna hängas in i garderoben för att bytas ut mot vårjacka. Folk ser verkligen piggare ut. Och nu börjar de sitta ute, utan att frysa. Fantastiskt! Just nu är det verkligen härligt på caféet. Just våren är nog bäst av alla.

Just nu säljs det väldigt mycket mockarutor och brownies. Vet inte vad som hänt, om det är solen som får alla kunder sugna på choklad? Choklad går ju alltid hem men just nu är det extra populärt 🙂

recipe-image-legacy-id--741511_11

 

Fantastiskt klipp – recept på franska macaroner!

2015-04-03

Baka egna tårtor

2015-03-25

Generellt är de flesta duktiga på att springa till ett konditori eller en mataffär när de ska köpa tårta. Men det som många inte vet är att det är enkelt att baka egen tårta. Man tror ofta att det är krångligare än det faktiskt är! Många blir säkert lite skrämda av alla fina tårtor på konditorier. Men vad säger att man inte kan göra en lika fin själv? Eller, varför ska man göra en likadan? En unik, personlig tårta är mycket roligare än en färdigköpt! Dessutom smakar det mycket mer!

Här är ett enkelt och väldigt gott recept på rosa prinsesstårta med smak av fläder och citron. Receptet kommer härifrån.

Tårtbotten:

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

    Fyllning 1

  • rivet skal och saft av 1⁄2 st citroner
  • 50 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 3 st äggulor
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 msk konc fläderblomssaft
  • 5 dl Arla® vispgrädde

    Fyllning 2

  • 250 g hallon
  • 3 msk strösocker

    Garnering

  • 400 g rosa marsipan
  • 1 st marsipanros
  • florsocker
    Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar.

    Värm citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull tills smöret smält. Vispa ihop ägg och äggulor. Rör ner ägg, 0,5 dl grädde och majsstärkelse utrörd i fläderblomssaft i kastrullen. Värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt krämen kallna. Vispa resten av grädden till ett fast skum. Mosa hallon och socker. Blanda försiktigt med 1 dl vispad grädde.

    Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan. Bred resten av grädden över tårtan. Kavla ut marsipanen till en rund platta och lägg den över tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Garnera med en marsinpanros och pudra över florsocker.

a36281d2-5d59-42b3-bd3f-439d5c21c494

 

 

Kolasnittar

2015-03-17

Hej på er kära läsare!

En storsäljare bland småkakor på fiket är kolasnittar, eller sirapskakor som de också kallas. Inte konstigt, detta recept är jättegott! Jag tänkte därför att ni skulle få det. En god, söt och spröd kolasnitt, det är inte mycket som slår!

Kolasnittar 

  • 200 g smör 
  • 1.75 dl strösocker
  • 1.5 msk vaniljsocker 
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk ljus sirap
  • 5 dl (310 g) vetemjöl

    Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.

    Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten “kladdar ihop sig”. Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder nedan). Tryck ihop degen till en klump med fingrarna. Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.

    Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.

    Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

    Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler med en bakhandduk över.

    Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock. Klart!

    hämta (4)

Hela Sverige bakar

2015-03-06

Har ni följt programmet Hela Sverige bakar? Jag som älskar att baka har naturligtvis följt programmet (programmen…) och jag tycker det är så härligt att titta på hur kreativa och duktiga de är!

Kolla in klippet!

 

Older Entries