Kolasnittar

Hej på er kära läsare!

En storsäljare bland småkakor på fiket är kolasnittar, eller sirapskakor som de också kallas. Inte konstigt, detta recept är jättegott! Jag tänkte därför att ni skulle få det. En god, söt och spröd kolasnitt, det är inte mycket som slår!

Kolasnittar 

 • 200 g smör 
 • 1.75 dl strösocker
 • 1.5 msk vaniljsocker 
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 msk ljus sirap
 • 5 dl (310 g) vetemjöl

  Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.

  Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten “kladdar ihop sig”. Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder nedan). Tryck ihop degen till en klump med fingrarna. Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.

  Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.

  Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.

  Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt, lägg dem gärna på galler med en bakhandduk över.

  Lägg sedan kakorna i plastpåsar eller burkar med tättslutande lock. Klart!

  hämta (4)

Comments are closed