Riktigt bra recept på semlor

Idag är det Fettisdagen och jag tänkte bjuda er på ett riktigt bra recept på semlor. Med detta recept blir mandelmassan väldigt krämig och god, och brödet smakfullt och ändå luftigt. Testa detta såhär denna semmeldag!

Klassiska semlor med krämig fyllning

26 stycken

Tillagningstid: 45 min.

  • Deg:
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk malen eller stött kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 840 g (14 dl) vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • Fyllning till hela satsen:
  • 500 g mandelmassa
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 7 dl vispgrädde
  • Fyllning till fyra semlor:
  • 75 g mandelmassa
  • 1–2 msk mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • florsocker till pudring
  • Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken (ljummen om du vill att degen ska jäsa fort) och rör tills jästen lösts upp.
  • Blanda de torra ingredienserna och häll i degbunken. Klicka även ner det mjuka smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5–10 minuter i en köksassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  • Ta upp degen på bakbordet och dela den i 26 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter.
  • Grädda bullarna i 200 grader i mitten av ugnen i 10–12 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna.
  • Skär ett litet lock av bullarna. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet. Du kan även mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare. Fördela massan i de urgröpta bullarna.
  • Vispa grädden fluffigt men inte för hårt och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.

Tillagningstiden är 45 minuter + tid för jäsning och gräddning.

hämta (2)

Comments are closed