Fenomenet “Fika”

fiika

Svenskarna hör till de största kaffekonsumenterna i hela världen. Och vad passar då bättre än att göra kaffepausen till en helig tid på dagen – fika.

Fika kan man göra på många olika platser. Det finns till exempel många platser runt om i Sverige som är avsedda speciellt för fika, till exempel caféer och konditorier. Men det stannar inte där. Fikar gör man även på sin arbetsplats, hemma eller utomhus när man till exempel är på picknick. När man ska gå på dejt är en fika ett jättebra alternativ för den som inte har några mer avancerade idéer.

När man fikar dricker man vanligtvis en kopp kaffe efter eget val, alternativt en kopp te, juice eller annan valfri dryck. Till detta är det vanligt att man har en liten kaka, kex, bullar eller annat fikabröd.

Kalmar var länge en rekordhållare inom ”stor-fika”. De hade år 2007 totalt 2 620 personer som samtidigt satt ned och fikade. Det rekordet slogs dock år 2009 av Östersund. De hade en totalsumma på 3 563 personer som satt ned och fikade samtidigt.